Autumn Soup from Chanterelle’s

chanterelle soup 2

Time for some soup from forest picked mushrooms

Here we have a chanterelle soup that is thick in consistency that also contains seasonal vegetables for some texture.  The soup is quite dark in colour, as the base builds from a homemade oxtail reduction, where the recipe is found here. I froze some of this stock for occasions just like this, as it adds a little something extra to the soup. It adds a deep buttery flavour and brings the taste to a whole new dimension. However, if you do not have this at home, you can substitute it for chicken stock and the soup will be still delicious. The soup has an earthy flavourful taste perfect for cozy fall afternoons.

Ingredients (2 servings)

 • 200g chanterelle mushrooms
 • 1 Carrot
 • 1 Onion
 • 1/2 Turnip
 • 2 Garlic Cloves
 • 2-3 dl Cream
 • Oxtail Stock (chicken stock cube will do also)
 • Salt/ Black Pepper
 • Parmesan
 • Thyme
 • Butter

Directions

Chop all the vegetable (carrot, onion, turnip, garlic) and sauté in a heavy saucepan with butter for about 10 minutes. Add the roughly chopped mushrooms, black pepper and a bit of salt. Cook for another 5 minutes. Add in 3-4 tablespoons of oxtail stock and the cream a little by little. Let it simmer at low temperature for about 10 minutes so the consistency thickens. Serve hot with shaved parmesan, ground black pepper and sprinkles of thyme.

chanterellesoup3

/ Ihanaa pehmeää kantarellikeittoa kylmälle syysillalle. Keitto tietenkin maistuu vielä paremmalle, kun sienet ovat kerätty omilla pikku kätösillä ja nähty vaivaa häränhännän liemen tekoon. Tämä liemi tekee keitosta erityisen hyvän makuisen mikä maistuu kielellä sopivan pitkään. Häränhäntäliemi reseptin löydät täältä. Leppoisaa viikon alkua murut!

Ainekset (kahdelle)

 • 200g Kantarelleja
 • 1 Porkkana
 • 1 Sipuli
 • 1/2 Lanttu tai Nauris
 • 2 Valkosipulin Kynttä
 • 2dl Kermaa
 • Häränhäntä Liemi (tai kanaliemi kuutio)
 • Sormisuolaa/Mustaa Pippuria
 • Parmesaani
 • Timjami
 • Voita

Ohjeet

Pilko kasvikset (porkkana, lanttu, sipuli, valkosipuli) ja paista voissa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää pilkotut sienet, mustapippuri ja ripaus sormisuolaa. Paista lisää noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää kerma ja lusikoi noin 3 ruokalusikallista häränhäntälientä mukaan. Anna porista miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes keitto sakeentuu ja lopuksi maista suola. Tarjoile raastetun parmesaanin, mustapippurin ja timjamin kera.

chanterelle soup1

Leave a Reply

%d