Salmon & Saffron- Soup of the Day

salmonsoup

Saffron Salmon Soup…

Last night we made some oven salmon and had so much of it left over, I decided to make use of it today… so I cooked a salmon saffron soup that has a beautiful velvety texture and a deep golden colour. This silky soup is perfect for a frosty day like today.

Ingredients

 • 1 Carrot
 • 1 Leak
 • 1 Onion
 • 1 small Garlic Clove
 • 1 Potato
 • 300 g Salmon
 • Salt/ Black Pepper
 • 2 dl Cream
 • Butter
 • saffron

Directions

Begin by chopping all the vegetables into small even sized pieces. Place these into a heated saucepan with a bit of butter and sauté for about 7 minutes. Add a dl of water, salt and pepper and let it cook under the lid for about 15 minutes so the potato softens. Add the salmon (leave some for garnishing), cream and a pinch of saffron and cook for another 10-15 minutes. Blend the mixture into a smooth velvety liquid and check for flavour. You may need salt. Add a bit of butter. Serve with salmon pieces and freshly ground black pepper.

salmonsoup1

/  Eilen illalla teimme uunilohta ja sitä jäi niin paljon yli niin päätin hyödyntää sen tänään. Tein pehmeää lohisahramikeittoa, mikä sopii tähän kylmään pakkasilmaan. Sen silkkinen koostumus ja syvän kullan väri vei kielen mennessään.

Ainekset

 • 1 Porkkana
 • 1 Purjo
 • 1 Sipuli
 • 1 Valkosipulin kynsi
 • 1 Pernuna
 • 300 g Lohta
 • Suolaa/ Mustapippuria
 • Voita
 • Sahramia
 • 2 dl Kermaa

Ohjeet

Pilko kasvikset pieneksi saman kokoisiksi paloiksi ja paista voisella pannulla 7 minuuttia. Lisää noin desi vettä, suolaa, pippuria ja anna kiehua kansi päällä 15 minuuttia kunnes peruna pehmenee. Lisää lohi (jätä koristeluun), kerma, vähän sahramia ja anna kiehua lisää 10-15 minuuttia. Sekoita liemi tehosekoittimella, lisää vähän voita ja maista maku. Tarjoile lohi viipaleiden ja mustapippurin kera.

salmonsoup2

Leave a Reply

%d