roasted duck leg

I am a big fan of duck, especially a slow roasted leg that has a rich gamey flavour, where the tender meat falls of the bone and the skin is deliciously crispy. A simple and such a tasty meal for the start of the weekend. It requires little preparation and therefore if you have friends coming over today, try this recipe out with minimal effort.

Ingredients ( Serves 2)

 • 2 Duck Legs
 • Olive Oil
 • Parsley
 • Rosemary
 • Garlic
 • Butter
 • Salt/ Black Pepper
 • Yellow Beets
 • Brussel Sprouts
 • Nutmeg

Directions

Begin by marinading the duck legs (olive oil, garlic, rosemary, black pepper and parsley) for about hours. Remember to prick the skin with a fork to maximise a crispy effect.

Preheat your oven to 150 C. Using a hot pan, sear both sides of the duck for a couple of minutes to get a beautiful golden colour on the surfaces. Place the duck in the oven for 5 hours with the skin side facing up. Place a foil over the oven dish for the first 3-4 hours, so the ducks stay moist. Once the duck is ready, it is important to let it rest before serving as this spreads the moisture around and makes the meat tender. Serve the duck with fresh parsley and Maldon sea salt flakes on top.

Prepare the Vegetables while the duck is in the oven. Slice the yellow beets and brussel sprouts into even sized smaller pieces. Using a medium hot pan, add a generous amount of butter and fry the vegetables for about 7-10 minutes until they cook till al dente. Grate a couple of cloves of garlic and nutmeg into this. Add salt and pepper.

duck3

Ainekset  (kahdelle)

 • 2 Ankanjalkaa
 • oliivi öljyä /Voita
 • Rosmariinia
 • Persiljaa
 • Mustaa Pippuria/suolaa
 • Muskottipähkinää
 • Keltajuurta
 • Ruusukaalia
 • Valkosipulia

Ohjeet

Marinoi ankanjalat (oliivi öljy, rosmariini, persiljaa, musta pippuri, valkosipuli) noin 1-2 tunnin verran. Muista tehdä reikiä ankan nahkaan haarukalla niin siitä tulee mahdollisimman rapea.

Kuumenna uuni 150 C asteeseen. Esipaista ankka kuumalla pannulla ennen uunin menoa niin pinnat saavat kauniin värin. Laita uuniin 5 tunniksi nahkapuoli ylöspäin. Laita folio vuoan päälle 3-4 tunniksi niin ankat hautuu. Kun ankka on valmis, muista antaa lihan lepää ennen tarjoilua niin siitä tulee murea ja mehevä. Tarjoile tuoreen persiljan ja maldon sormisuolan kera.

Kasviksen teko on helppoa ja nopeaa. Pilkkoa keltajuuret, pari valkosipulin kynttä ja ruusukaalit. Paista reilussa voissa noin 7-10 minuuttia kunnes ne kypsyy, mutta jää al denteksi. Raasta muskottipähkinää seokseen ja lisää mustaa pippuria ja suolaa. Tarjoile ankkajalat kasviksen päällä.

duck5

A fashion & interior lover who enjoys cooking and traveling. I have a nordic way of thinking, where I believe in the beauty of simplicity.

Leave a Reply

%d bloggers like this: