Summer Vegetable Soup

summersoup

The key is to use lots of herbs. 

As the comforting soft soup travels down my throat, I close my eyes and taste all the wonderful fresh flavours that explode in my mouth. This soup is the epiphany of long summer evenings with its fresh herbs and seasonal vegetable. It’s incredibly healthy and you wouldn’t believe how delicious it tastes with such simple ingredients. This pale green summer soup keeps the body and mind happy for the day. The sweet potato adds a nice sweetness to the background while the basil keeps the taste airy and fresh. You could serve this with some rustic bread or even a nice bruschetta on the side. Bring fresh little jewels from gardens and farmer’s markets into your kitchen and make georgoes summer soups.

summersoup1

Directions: I didn’t really measure anything so you can roughly get an idea of the portion sizes. Chop 1 medium-sized broccoli, 3 red spring onions ( or 1 normal one), 1 celery stalks, 3 garlic cloves, small zucchini and a small piece of sweet potato. Place a saucepan on medium heat with a dollop of butter and add in the ingredients. Stir gently so they begin to release flavour for about 5-10 minutes. Add in water about so much that the vegetables cover. Add a bit of chicken stock. Place the lid on and let the soup boil gently for about 10 minutes. Add in some cream and a handful of basil. Blend the soup into a smooth velvety paste. Add in salt and black pepper. Let the soup simmer gently for about 5 minutes before serving. Decorate each plate with more basil, thyme, zucchini peals and ground black pepper.

summersoup3

/On tärkeää käyttää paljon yrttejä. Suosittelen käymään maalaismarkkinoilla hakemassa ihania tuoreita paikallisia tuotteita tai käydä hakemassa omasta kasvismaastaan (jos olet niin onnekas) luonnon taikaa ja nauttia niistä mauista aina kun voi. Puhdas ruoka on parasta.

Lämmin pehmeä keitto kihelmöi kurkussa ja kesän tuoreet maut räjähtää suussa kun maistelen tätä haalean vihreää kasviskeittoa. Jokainen kasvi sopii keskenään ja basilika täydentää keiton makua. Bataatti antaa pienen makeuden taustalle, mutta muuten maku on ilmava ja kevyt. Tämä on niin helppo tehdä ja piristää mukavasti päivää. Se sopii lounaaksi tai alkuruuaksi kesäjuhliin. Kesän kasvikset ja yrtit ovat minulle suuri nautinto, niistä saa pienen ilon arkeen.

Ohjeet: Oikeastaan en mittaillut mitään sen kummemmin, mutta tästä saat jonkunlaisen idean kasviksien koosta. Aloita pilkkomalla 1 keskikokoinen parsa, 3 kevät sipulia (tai 1 normaali sipuli), 1 sellerin varsi, 3 valkosipulin kynttä, pieni kesäkurpitsa ja pieni pala bataattia. Kuulotta kasvikset voissa noin 15-10 minuuttia. Lisää kattilaan vettä niin että kasvikset peittyy ja ripaus kanalientä. Laita kansi päälle ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää vähän kermaa ja kourallinen basilikaa. Sauvasekoittimen avulla soseuta keitosta tasaisen pehmeä liemi. Laita takaisin liedelle 5 minuutiksi ja lisää suolaa ja rouhittua mustaa pippuria. Koristele annokset yrteillä ja raasta kesäkurpitsaa päälle.

summersoup5 summersoup6

3 responses to “Summer Vegetable Soup”

Leave a Reply

%d bloggers like this: