Ginger & Butternut Squash Dressing

squash dressing

Everyone ready for the weekend?

Time to breathe it’s Friday evening. I’ve realized as I become older I try to keep my health in check and eat clean produce as much as possible. I’ve always been a healthy eater and I really began taking an interest in what I put in my mouth already as a teenager. I guess my way of thinking has shaped from the nordic ideology of simplistic cooking. Living in Finland, us Nordics tend to eat nutritious pure foods to begin with and our diet has always been well-balanced. Most of us have summer cottages and this pushes us to use our surrounds for food.  For example we get fabulous fish from out lakes and sea, an amazing selection of mushrooms in the fall and berries (blueberries, lingonberry, blackberry etc) from the bushes in our backyards!

When younger, I loved watching (and still do) the TV programme ‘you are what you eat’ and I always thought the green table full of healthy produce looked amazing. I was really into sports and being active was a part of my life growing up. Sometimes it’s scary looking at young girls who are thirteen or so and they look like young adults more like in their 20’s! Correct me if I’m wrong, I almost feel this childhood innocence is gone and today it is all about growing up as fast as possible and spending time on social media. Do kids even play outside anymore?? I don’t have any children yet, but it is a quite a scary thought to raise a child in today’s socity. If I have some young adults reading this, exercising and eating well is a good choice already from early on and keeps your mind stimulated and active! Sports keeps you on the right path and eating well will make you feel good and gives you energy to push through life! It will also do wonders for your skin and gives you a natural healthy glow.

Being healthy has always been a priority and really it is a way of life. Don’t get me wrong though, I love all things delicious like a big mac once in a while, cooking with butter and eating deserts, but on a regular basis I find it important to emphasize all the good things I eat. I avoid fizzy drinks, candy and unnecessary additives as much as possible.  A clean lifestyle can be a bit more expensive but there are ways to work around it especially if you are on a tight budget. So whether you are younger or older, I think it’s never too late to start taking care of your body and this ultimately leads us to a happier version of ourselves. This also means you are more pleasant to the people you surround yourself with. Generally speaking, easy problems like being tired, head aches, stomach cramps, gass can be solved with what you put in your mouth. My personal goal is not to lose weight, but rather be healthy from within as this is golden in the long run. If you are looking to lose weight, most of my recipes are very good for you (often gluten free, high in protein) and I’m sure they will be useful to you! Eating properly and exsercising is the key weight loss, not dieting. If you are interested, I can post a food diary entry at some point!?

I thought I would share a simple salad recipe today, well because I often eat salads for lunch! I find this salad super functional if you are working at an office or if you have an early morning with little time as this can be made in advance. It holds its course for some time so it still tastes as delicious and crunchy even if it sits for some time before indulging into it. It’s filling because of the starch from the butternut paste and really you can add more ingredients to suit your needs. I’ve noticed when working and going out for lunch, this can become costly to some degree, so putting a little extra effort and making your own lunch is beneficial on many levels. It’s cheaper and often much more nutritious. Today I’m keeping it simple by using haricot beans as a base. However, I’ve eaten this paste with kale leaves, cabbage and carrots and they suit fabulously! This paste keeps in a jar in the fridge for a couple of days and it works as a satisfying snack when spooned over some avocado! I would also imagine kids to love this paste and can be used for dipping vegetables into it.

squash paste1

Method for Butternut ginger dressing/paste

1. Begin by roasting the butternut squash. I’ve used a small butternut and sliced/ de-seeded it into smaller pieces. On the surface of the squash, I’ve rubbed it with a mixture of oil, grated garlic, ground black pepper, coarse sea salt and some rosemary. I’ve baked the squash in an oven of 200 Celsius for about 30 minutes until it has cooked through out.

2. In a bowl grate some ginger and add a large spoonful of greek yogurt. Squeeze in a bit of lemon juice. Once the squash has cooled, scoop the flesh into a bowl and mush it into a paste. I find it easiest to use my hands for the mushing process as you can really work your way into it.

3. Mix the squash into the yogurt and taste the flavours. It may need a little more salt/pepper/lemon depending on how you like it. There you go, the paste is ready!

To the dressing/paste, I’ve added raw haricot beans, a bunch or oregano and chia seeds. I love this combo and it works nicely as a side dish for dinner as well. You can also cook the beans, but then they lose their lovely crunch so in a salad, I prefer them au naturel! So if you are thinking of making this for work next monday, you can prepare it already on sunday and then you just put it all together in the morning before you go to work. Adding toasted nuts is also a great way to add good fats into your diet as they are bursting with energy!

squash paste2

/Hei ihanat lukijat! Viikonloppu on taas täällä ja ajattelin vähän puhua teille terveellisistä ruokavaliosta. Ajattelin jakaa tämän helpon inkivääri butternut squash- kurpitsa tahna reseptin, mikä sopii erinomaisesti salaatteihin tai dipiksi. Se sopii myös täydellisesti avokaadon päälle, siitä saa helpon ja nopean välipalan. Butternut squash on maukas juures syksy- talvi aikaan, sillä se on täyteläinen ja terveellinen lohtu ruoka! Se on erittäin herkullinen ja monikäyttöinen vihannes ja siitä tulee super ihanaa keittoa, reseptin löydät täältä.

Olen huomannut mitä enemmän tulee ikää, terveellisellä ruualla on suurempi vaikutus elämässäni. Jo teini ikäisenä söin aika terveellisesti, paljon vihreitä ja aika paljon proteiini-pitoista ruokaa. Kävin salilla varmaan viisi kertaa viikossa. Olen melkein aina vältellyt hiilihydraatteja, vaihdan perunan/riisin kasviksiin. Mutta, aamuisin minun on pakko saada puuroa tai rapeaksi paahdettua jälkiuunileipää. Ja tässä kun kirjoittelen tätä niin samalla napostelin omatekoisia maalaisranskalaisia, eli en noudata ajatusta 100 %. Sanotaan näin, että yleensä pidän aika puhtaan linjan ruuan suhteen, mutta kaikessa on kuitenkin se kultainen keskilinja.  Minusta se on erittäin tärkeää syödä oikein niin mieli, iho ja ajatukset pysyvät parempana. Tavoitteena ei ole laihtua, vaan sisäisesti voida hyvin ja teidän että ruoka vaikuttaa siihen. Luulen että ajatustapa puhtaasta ruuasta on muodostunut siitä kun asun suomessa, missä hyviä yksinkertaisia raaka-aineita arvostetaan, kuten myös muualla Skandinaviassa. Meillä on mökki ja pienestä asti olen oppinut miten herkkuja (kalaa, marjoja, sieniä) saa luonnosta. Arvostan Suomen puhdasta luontoa, sillä sielu lepää ja rakastan pitkiä metsä lenkkejä koirani/mieheni kanssa! Pienenä periaatteessa asuttiin espanjassa ja sieltä oma kokkaaminen saa paljon vivahteita ja rakastan niitä välimeren makuja. Haluisin kannustamaan teitä kaikkia syömään oikein ja urheilemaan paljon, sillä se muokkaa kroppaa ja antaa lisää potkua jaksaa eteenpäin! Ikinä ei ole liian myöhästä tehdä muutos elämään ja pienet vaivat (väsymys, vatsa/pää särky, ilmavaivoja) saa helposti kontrollille kun syö oikein. Eli jos luet tätä tällä hetkellä ja ajattelit lähtee ostaa sipsipussia tai karkkia, osta jotain parempaa! Tee kasviksia ja tätä dippiä tai itse tehtyjä kasvis sipsejä ( Löydät reseptin täältä) tai pehmeää banaani jäädykettä (täältä), mikä on maailman helpoin tehdä!

Anyways, tämä tahna säilyy purkissa paripäivää ja siitä saa maukkaan salaatin lounaaksi. Itse söin salaattia tosi paljon, varsinkin lounaaksi. Se on helppo ottaa töihin mukaan ja salaatin voi tehdä etukäteen ja se silti pysyy rapeana ja raikkaana.

Inkivääri Butternut squash kurpitsa tahnan teko

1) Aloita paahtamalla kurpitsa. Leikkaa pieni kurpitsa neljään osaan ja poista siitä siemenet. Levitä palat uunipelille ja hiero pinnalle seos, mihin tulee raastettua valkosipulia, öljyä, mustaa pippuria, rosmariinia ja suolaa. Laita pelti 200 C uuniin ja paista noin 30 minuuttia kunnes liha pehmenee. Anna jäähtyä.

2) Raasta inkivääriä kulhoon ja lisää sinne iso lusikallinen kreikkalaista jogurttia. Purista vähän sitruuna mehua.

3) Kaavi kurpitsan lihan lautaselle ja hiero (helpoin käsin) se tahnaksi. Lisää tämä jogurttiin. Maista makua, siihen pitää ehkä lisää suolaa/pippuria tai sitruunaa. Voilá tahna on valmis! Eikö ole helppoa?!

Tahnan sekoitin raakojen papujen, oreganon ja chia siemenien kanssa. Tällä kertaa salaatista tuli hyvin yksinkertainen ja pelkistetty ja se nimenomaan sopii mainiosti pääruuan lisukkeeksi. Pavut voi myös keittää tai paistaa voissa, mutta halusin säilyttää sen raikkauden ja rapeuden. Olen myös syönyt salaatin silleen että lisään siihen lehtikaalia, kaalia, porkkanaa ja paahdettuja pähkinöitä niin saan siitä täyteläisemmän. Sopii hyvin!

Toivottavasti kokeilette tätä reseptiä, mielestäni maut ovat kohdallaan ja se sopii myös gluteeniton/vegaani diettiin. Ihanaa viikonloppua kaikille, tästä se perjantai lähtee käyntiin. Meillä on ihan rento koti ilta, ajattelin mennä salille huomenna aamupäivällä ystäväni kanssa. Nyt lähden sohvalle katsomaan jotain ohjelmaa, voisin keittää vihreätä teetä ja ylipuhua poikaystävääni katsomaan jotain rakkaus chick-flick leffaa! heheh ei varman onnistu, taitaa tulla vastaehdotuksena joku vankila leffa!

Nauttikaa viikonlopusta xxx

squash3

2 responses to “Ginger & Butternut Squash Dressing”

Leave a Reply

%d