Smoked Salmon Soup

smoked salmon soup

Whats for lunch honey?

I’ve realized that during these cold winter days, a piping hot bowl of soup is an instant way to nourish and make me feel good.  The warm soothing flavours of this soup is a survival guide to the dark days in January and have I got the recipe for you.  Now if any of you have every visited Scandinavia, you should know that salmon soup is a big deal here and we eat it on a regular basis, especially during the winter days. We commonly have it for lunch but I think it makes a wonderful dinner opinion too as it is a pinch of nordic goodness. I’ve altered the traditional recipe to my liking and love the added smokey flavour the fish gives. It provides the soup a ruged country taste, a feeling of the archipelago lifestyle. This bowl of comfort begins with a vegetable base and as you breathe in the smells while cooking is in progress, you slowly transport to that tranquil place of food heaven.

This recipe is really easy to make and even though it gives the illusion of a heavy soup, it is partially made from vegetable stock with a splash of creamy goodness. The salmon has a number of good omega fats that we need in our daily diets.

smoked salmon soup1

Ingredients

 • 2 Carrots
 • 2-3 Potatos
 • 1 onion
 • 1/2 Leek Stalk
 • 1 Celery Stalk
 • Bay Leaf
 • Butter/ Salt/ Ground White Pepper
 • Smoked Salmon (400 g)
 • Basil/Oregano
 • Cream / Whole Milk
 • White Wine
 • Vegetable Stock

Method (serves about 4-5)

Begin by pealing and finely chopping all the vegetable (leek, carrots, potatos, onion, celery) and sauté them in a saucepan with a dollop of butter. Let them sweat and soak up all the flavours for a couple of minutes, then add in a bay leaf, white pepper and a sprinkle of salt. At this point the delicious aromas begin to release and usually at my house, Mr. N  with our dog following him appear to the kitchen asking about dinner plans!

Now add a splash of white wine and vegetable stock. I didn’t really measure the amount of liquid used, but I would say about 4 dl in total. Begin adding chunks of the smoked salmon (I used lots of fish, about 400g) as it will break into the liquid in time. I also added the entire skin of the fish as this adds great flavour to the soup. Bring the soup to a simmer and add a generous slash or two of cream and similarly with whole milk. Remove the fish skin before it breaks into the soup. Let the soup intensify in flavour and gently simmer until the flavours have merged beautifully into a rich blend.

Garnish the soup: traditionally the soup requires a large handful of dill, however I did not have any in the kitchen today so I used a mixture of basil and oregano. Chives would have been great too. I sprinkled some ground black pepper on top and toasted some fresh bread with seeds on it. Now all you need to do is dip that lovely loaf into the creamy soup and enjoy a bowl of goodness!

smoked salmon soup2

/Heippa Ihanat lukijat! Mitä kuuluu?

Tänään ajattelin jakaa teille helpon ja maukkaan savulohikeiton, mikä on todellinen arjen nautinto. Keitto ei ole ihan perinteinen, vaan olen muokannut sitä oman pään mukaan ja mielestäni maut ovat aika kohdallaan. Kalan savumaku tuo keitolle rustiikkia maalaishenkeä ja arkipelagi fiilistä ja ajatukset ovatkin jo kesän järvimaisemissa! Tämä nopea keitto on pimeän päivän pelastus ja tapa selviä kylmiä tammikuun iltoja! On ihana kömpiä sohvalle kuuma kuppi kädessä ja dipata siihen rapeaa leipää, eikö kuulosta hyvältä!?

Ainekset

 • 2 Porkkanaa
 • Puolikas Purjo
 • 1 Sipuli
 • 2 Perunaa
 • 1 Sellerin Varsi
 • Laakerinlehti
 • Savulohta (noin 400g)
 • Voita/ Valkopippuria/ Suolaa
 • Kasvislientä
 • Kermaa
 • Punaista Maitoa
 • Yrttejä (esim tilliä, basilikaa tai oreganoa)
 • Valkoviiniä

Ohje Keittoon (noin neljälle)

Aloita pilkkomalla kasvikset pieneksi paloiksi (porkkana, sipuli, selleri, peruna) ja paista ne kattilassa voin kera. Anna makujen sekoittua hetken ja lisää sitten laakerinlehti, valkopippuria ja ripaus suolaa. Tässä vaiheessa kattilasta tulee nautinnollisia tuoksuja mihin helposti vetäytyy mukaan. Tässä vaiheessa yleensä N ja Bella seuraten tulevat keittiöön kyselemään päivän ruuasta!

Nyt on aika lisätä ripaus (noin dl) valkoviiniä ja sitten kasvislientä (noin 4 dl). Revi savulohesta isoja paloja liemeen ja laita sen kokonainen nahka myös kattilaan. Nahka antaa lisämakua keittoon, mutta muista nostaa se pois ennen kun se hajoaa paloiksi. Lisää reilu löräys tai kaksi kermaa ja samoin punaista maitoa. Anna keiton kiehua (noin 20 minuuttia) hiljalleen kunnes maut sekoittuvat ja täyteläistyy. Ps- Voisin kuvitella että koskenlaski juusto sopisi keittoon erinomaisesti!

Keitto on valmis! Eikä ole helppoa? Koristele se tuoreilla yrteillä kuten basilikalla ja oreganolla. Meillä ei ollut tilliä kotona, se olisi sopinut erinomaisesti siihen! Paahdoin siemen maalaisleipää ja nyt on aika kastaa sitä keittoon ja nauttia sen pehmeästä mausta. Arjen nautinto!

 

4 responses to “Smoked Salmon Soup”

  • Hry Karen! I’m so glad you love the Nordic aspect of the blog 🙂 and yes we’ve already demolished the soup, it was so good! welcome! xxx

Leave a Reply

%d