Just a plate of avocados.

avocado plate

Hi there beautiful people, avocados are on my mind!

Just a plate of avocados dressed with raw zucchini ribbons and sprinkles of clementine zest. A little mint for freshness, a few drops of lime juice and a drizzle of good quality olive oil to bring the well-rounded flavours together. In the end I’ve added ground black pepper and a pinch of maldon salt. A nutrient dense avocado contains minerals and add value to my dishes almost on a daily basis. I cannot get enough of them and this simple dish makes a beautiful snack or a side dish for a dinner party. Just remember to squeeze more lime/lemon juice on the avocados if you leave it to sit for some time, as this keeps their green colour intact. Sometimes the simple dishes are the most memorable. I still remember my lunch from two years ago in Paris. I was craving for something fresh and I ate a simple plate of avocado slices with pieces of grapefruit. It wasn’t overplayed with spices or other ingredients, just some creamy avocado with a good kick of citrus. This plate is filled with monounsaturated fat (the good fat) and the rich creamy flavour feels almost decadent. I encourage everybody to think about the presentation of the dish, as you know eating with your eye is half the pleasure.

/ Avokadoa.

Rakastan avokadoa ja syön niitä melkein päivittäin. Sen täyteläinen maku on täynnä hyviä rasvoja, mineraaleja ja maku on muutenkin spot on! Yleensä syön avokadoja aamupalaksi paahdetun jälkiuunileivän päällä tai sitten smoothien mukana.

Joskus yksinkertaisemmat ruuat ovat vaikuttavimpia. Tänään tein välipalaksi vain avokadoa mihin raastoin mandariinin kuorta ja kaadoin lorauksen hyvänlaatuista oliiviöljyä päälle. Ripottelin kesäkurpitsa nauhoja mukaan ja lisäsin vähän maldon suolaa, sekä tuoretta mustapippuria. Lopuksi revin mintunlehtiä ja puristin tipan limen mehua raikkaudeksi ja kaunis vihreä annos oli valmis. Helppo ja näyttävä, sopii erinomaisesti lisukkeeksi illallisjuhliin. En tietenkään aina koristele annoksia tämän näköiseksi, vaikka se syntyykin todella helposti, halusin vain näyttää miten pienellä vaivalla saat kaunista aikaiseksi. Ruokakin maistuu paremmalta kun se on seivän näköinen. Muistan vieläkin lounaan parin vuoden takaa Pariisin reissulta, söin lautasellisen avokadoja ja verigreippiä. Todella vaivaton, mutta hyvä yhdistelmä, sillä kermainen maku tuki hapokasta makua täydellisesti.

Ei tässä muuta kun ihanaa keskiviikko iltaa murut!

 

avocado plate1

 

avocadoplate 3

 

3 responses to “Just a plate of avocados.”

Leave a Reply

%d bloggers like this: